Stad i ljus

Fick en uppgift från fotokursen att ta bilder med lågt iso , olika tider, bländare och motiv från Gustav adolfs torg i Göteborg. Uppgiften var även att ta med långa slutartider. Jag tyckte det var väldigt svårt med längre än 1/2 sekunds exponeringstid. Jag har använt 3 olika kameror till denna omgången. Min samsung wb 100, en canon powershot och så en iPad air.

gottljus

Denna bilden är tagen med samsung wb 100, bländare 3.1
1/5 sek
iso 200

toreplatar

Här har jag använt 1.5 sekunder och ISO 80. Det är något tidigare på kvällen vilket tillåter jag kan använda kortare slutartider och lagom iso. Jag har vidare använt bländare  4. Den långa slutartiden ger effekt av rörelse på människor som promenerar och fordon runt om torget.

halvsekund

Detta är med samma kamera men nu med en halv sekunds exponering, iso 200
och bländare 4. Tycker jag får med lite ljus från bilar och människor i rörelse.

halvsekund2

Här ännu en bild med 1/2 sekunds exponering men jag tycker inte jag fick med så mycket rörelse. Däremot blev ljuset rätt skönt. Jag har använt bländare 3.1 samt iso 400

Jag tar nu fram min iPad air och skall kolla vad den går för. Som du säkert vet har denna platta ingen blixt men en duktig automatisk bländare och iso.

ipad-air

Väldigt annorlunda ljus och kanske iso inställningen gör bilden något grynig. Annars tycker jag den gör bra ifrån sig. Här har iPaden ställt in sig till 1/15 sek, iso 640 samt bländare 2.4

canon-powershot1

Detta är med min lilla canon powershot “från höften” Här har jag alltså inte använt stativ utan bara fiskat upp den ur fickan och använt alla automatiska inställningar du kan hitta. Bländare 2.8, 1/50 sekund och iso 640. Liknar alltså iPaden en del i inställningarna. Även powershoten har använt en hög iso vilket ger lite gryniga bilder.

canon-powershot-med-blixt

Här har blixten tagit vid. Kameran har valt bländare 2.8, 1/15 sek exponeringstid och iso 800. Jag tycker denna duger när det gäller hastiga nyhetsfoton där du inte behöver dra upp bilden i full storlek. Jag har alltså inte anvätn stativ och det gör bilden lite suddig om du förstorar den.

Kommentera